Grunnleggerne av Induvita, Hege Hansen og Stine Andreasen.

Induvita utvikler produkter som skal fremme kvinnehelsen

Stine og Hege som står bak oppfinnelsene tenkte tidlig på rettigheter, og bruker patent og designregistrering for å sikre innovasjonene.

Stine Andreasen og Hege Hansen fikk i starten av 2024 meddelt patent på sitt induksjonskateter for igangsetting av fødsler. De to har lang erfaring som henholdsvis gynekolog og jordmor, og har sammen startet selskapet Induvita ved siden av jobbene ved Nordlandssykehuset i Bodø. Induvita jobber nå med flere produkter innen kvinnehelse. 

Produktet de nå har fått patent på, har fått navnet Iola, og skal benyttes ved igangsetting av fødsler. Den består av et ballongkateter med en mandreng for enkel innførsel gjennom livmorhalsen, og en påfyllingsenhet for enkel fylling av vannballongen. 

— Gjennom klinisk arbeid så vi et stort behov for disse produktene. Innovasjonsmidlene fra Helse Nord gjorde utviklingen fra ide til første prototype mulig, og dermed var prosessen i gang, sier Hege Hansen, jordmor og CEO i Induvita.   

I dag brukes ofte utstyr som ikke er spesielt laget til formålet for å sette i gang fødsler. Blant utstyret som ofte brukes, er for eksempel et urinkateter for menn. Selv om Hansen understreker at dagens utstyr og rutiner er trygge, mener hun det er rom for forbedring. Flere av pasientene opplever at behandlingen kan være stressende og smertefull. 

— Vi mener Iola vil være mer behagelig for kvinnen som skal føde. Ved dagens prosedyre er det ofte behov for støttepersonell under innleggelsen, mens Iola skal kunne brukes av én person. Dette vil være ressursbesparende i et presset helsevesen, sier Hansen.   

De to gründerne trekker blant annet frem høy risiko for at vannballongen sprekker når den er på plass, som et konkret forbedringspunkt. 

Induvitas induksjonskateter, Iola, Illustrasjon: EGGS design
Induvitas induksjonskateter, Iola, Illustrasjon: EGGS design

Tenkte tidlig på immaterielle rettigheter 

Nordlandssykehuset, hvor de to oppfinnerne av ballongkateteret er ansatt, står som eier av patentet. Andreasen og Hansen står som oppfinnere. Selskapet deres, Induvita, har en lisensavtale med sykehuset som sikrer dem rettighetene til produksjon og kommersialisering av oppfinnelsen.  

Fra før av har selskapet en designbeskyttelse på et annet produkt innen kvinnehelse, et spekulum for vaginalundersøkelse.

— Vi tenkte tidlig på dette med de immaterielle rettighetene rundt produktene våre, og gjennomførte blant annet en forundersøkelse hos Patentstyret for å se om dette kunne patenteres og hvilket handlingsrom vi hadde, sier Hansen.    

Gründerne har nå fått meddelt patentet på ballongkateteret. Det er også søkt om internasjonal videreføring gjennom PCT -samarbeidet, noe som gjør det enklere å søke patent i flere land.

Likevel er det nå jobben starter, sier Hansen. Nå skal gründerne i gang med prototyping, testing og å finne de rette materialene.  

— Dette er medisinsk utstyr, så materialvalg er viktig! Vi skal levere trygt, funksjonelt og brukervennlig utstyr, sier Hansen.  

Ikke vær redd for å spørre om hjelp 

Grunderne bak Induvita er glade for at helseforetaket deres, Helse Nord, ønsket å satse på innovasjon og utvikling og har hjulpet dem i gang. 

Da Andreasen og Hansen tok valget om å gjøre ideene sine om til produkter, var ønsket om nyskapning og å gjøre en forskjell for pasientene en viktig motivasjonsfaktor. 

— Kombinasjonen av å jobb som helsearbeider med pasienter og samtidig kunne benytte erfaring til innovasjon og forbedringsarbeid, er stimulerende. Vi var svært motiverte, og heldigvis lykkelig uvitende om alle utfordringene vi skulle møte, sier Hansen 

De to gründerne mener det er viktig å orientere seg om eksisterende produkter og problemstillinger før man starter prosessen med produktutvikling. 

— Snakk med kunnskapsparker og inkubatorer og bruk det eksisterende nettverket ditt. Ikke vær redd for å spørre om hjelp, man vil oppleve at de aller fleste ønsker å hjelpe. Likevel: Dersom du tenker du har en patenterbar løsning må du være forsiktig med hva du deler, søk heller råd på generelt grunnlag. 

Les mer om Rytmer og rettigheter: Hvordan skal Norge skape mer verdier av musikk?
mann på scenen med mange folk i salen
  • Nyheter

Rytmer og rettigheter: Hvordan skal Norge skape mer verdier av musikk?

Og hva betyr rettigheter for verdiskaping i norsk musikkbransje? Det var temaet 24. april da Patentstyret inviterte til et arrangement som samlet eksperter, investorer og bransjeaktører på Youngs i Oslo i anledning World Intellectual Property Day.

Publisert 25. april 2025

Les mer om Norske Cartesian vant Nordic Innovation Award
Cartesian NIA 2025
  • Nyheter
  • Patent

Norske Cartesian vant Nordic Innovation Award

Prisen er ny av året og er etablert av patentverkene i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge. Under finalen i København 10. april gikk Trondheimsbedriften Cartesian av med seieren foran de andre nordiske kandidatene.

Publisert 10. april 2025

Les mer om Cartesian er nominert til Nordic Innovation Award 2025
Cartesian gruppebilde
  • Nyheter
  • Patent

Cartesian er nominert til Nordic Innovation Award 2025

Trondheimsbaserte Cartesian overbeviste den norske juryen med sin Thermal Box, som bidrar til lavere energiforbruk, lavere energikostnader og mer bærekraftig energiforsyning.

Publisert 03. april 2025