Bilde av landskap og satellitt som sender data

DigiFarm lisensierer KI-genererte landbruksdata og må ha IP-rettighetene i orden

DigiFarm leverer KI-analyser og -modeller for effektiv utnyttelse av landbruksareal. Kundene er bedrifter og myndigheter både i Norge og internasjonalt. Lisensiering av data er sentralt i forretningsmodellen, og da er det viktig å ha rettigheter til teknologien.

DigiFarm er en ag-tech oppstartsbedrift basert på Hamar som utvikler kunstig intelligens-modeller og -analyser basert på satellitbildedata for automatisk deteksjon av jordskifter og sådd areal, kornart og produktivitet, basert på vegetasjonsindekser fra satellitter. Dette er både historiske data og data fra vekstsesongen. DigiFarm lisensierer disse dataene gjennom APIer til bedriftskunder og myndigheter. Per i dag har selskapet 55 kunder i over 17 land. Dette inkluderer bedriftskunder som f.eks. Bayer Crop Science, FMC, KWS, Monsanto og Syngenta.
 

Rettighetene viktige for å sikre konkurransefordeler

DigiFarm har rettigheter registrert internasjonalt, siden det internasjonale markedet er det største markedet for dem. Det er hovedsakelig USA, Brasil, Europa og India.

– Det var viktig for oss å etablere disse rettighetene, hovedsakelig å patentere metodologien vi bruker for å utvikle våre AI-modeller basert på satellittdata, siden ag-tech er en industri med høy konkurranse, sier Nils Helset, en av gründerne i selskapet. – Våre kunder er hovedsakelig større agribusinesses, og med beskyttelse og tydelige rettigheter til vår teknologi er det lettere for oss å operere og bygge en konkurransefordel i industrien.

DigiFarm har også fått patent i Norge på den unike metodikken for å avgrense landbruksfeltgrenser ved bruk av superoppløste SatEO-data. De har igangsatt prosessen med å søke via PCT på tvers av ulike viktige geografiske regioner, inkludert Brasil, USA, Europa, Canada og India.

Hemmelighold og gode interne prosesser sentralt i IP-strategien

Det var viktig for DigiFarm å utvikle en IP-strategi da de etablerte bedriften. Deres teknologi utvikles av kjerneteamet, grunnleggerteamet og aksjonærene, noe som reduserer risikoen. – I løpet av de siste 2 årene har vi utviklet gode rutiner, struktur og prosesser rundt kunnskapshåndtering internt og eksternt, slik at alle pilotbrukere, kunder og interne ansatte har signert konfidensialitetsklausuler og NDA-er, sier Helset. I tillegg har DigiFarm sørget for interne prosesser for å kunne begrense hvilken informasjon og kunnskap om deres unike produktfordeler som er tillatt å dele eksternt.

Selskapet har per i dag ikke opplevd direkte kopiering av teknologien sin. De har imidlertid hørt om andre bedrifter i i samme bransje som har opplevd dette, og hvilke komplikasjoner dette har medført for bedriften.
 

IP-rettigheter viktige for å få ekstern støtte

– Vi var ganske tidlig ute med å søke hjelp og støtte fra nettverket vårt for å kunne evaluerer hvor viktig rettigheter er for bedriften vår, sier Helset. – Det begynte med støtte fra Innovasjon Norge, deretter var vi gjennom en søknadsprosess for EIC Accelerator (European Innovation Council) i 2021. Der var det tydelige krav og forventninger rundt IPR-strategi og beskyttelse.

Prosessen startet med at de fikk utarbeidet en Freedom to Operate-analyse (FTO-analyse) samt laget rutiner rundt knowledge management. De fikk støtte fra både Innovasjon Norge og Forskningsrådet, i første omgang i forbindelse med utarbeidelsen av FTO-en og IPR-strategien. Helset understreker at denne bistanden var veldig verdifullt for å utvikle strategien videre internt.

– DigiFarm er en av Norges ledende ag-tech bedrifter og opererer i et segment som inkluderer landbruk, kunstig intelligens og satellitdata, hvor teknologien utvikler seg ekstremt raskt og det er kritisk for bedrifter å utvikle og beholde sin competitive advantage. Prosessene vi utviklet for beskyttelse av vår teknologi og rettigheter, var kritisk for vår suksess.

Nils Helset

Co-founder & CEO, DigiFarm

Nærportrett av mann

Nils Helset

Co-founder & CEO, DigiFarm

Ekstern bistand til søknadsprosessen

Selskapet fikk bistand fra et patentkontor gjennom nettverket sitt i Startuplab. Det inkluderte Tom Ekeberg fra LIGL, som har støttet dem gjennom hele prosessen fra deres første patentsøknad til deres hittil tredje per i dag. Den første søknaden deres ble akseptert i mars 2024.

Råd til andre virksomheter 

– Vår opplevelse er at det er viktig å ha god kontroll og oversikt over markedet og teknologien i segmentet hvor bedriften opererer, sier Helset. – Det er viktig for både investorer og kunder at bedriften har en plan og oversikt over dette slik at de kan redusere eventuell risiko knyttet til kopiering eller krenking av eksisterende rettigheter. Vårt råd vil være å begynne denne prosessen så tidlig som mulig i en oppstartsfase.

 

20240819_Patentstyret_lokasjon_017_HR

Skap verdiar gjennom lisensiering

Ønskjer du å finne nye forretningsmoglegheiter og inntektskjelder? Kanskje du drøymer om å selje produkta dine i nye marknader?

Lisensiering kan opne dørene til nye moglegheiter.

Les meir om lisensiering

Relaterte artikler