Roboten  Thorvald på vinmarken.

Saga Robotics sikrer seg med varemerke og patentering

Roboten Thorvald er vinbondens gode hjelper. Han står ute på vinmarken både dag og natt, og passer på slik at de unngår mugg og andre sykdommen. Teknologien er patentert.

Saga Robotics er en Oslo-basert startup med røtter i Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås. De utvikler utstyr og tjenester for landbruket som UV-C-behandling for å bekjempe mugg, distribuere nyttige insekter og samle inn data. Selskapet jobber kontinuerlig med patentering og varemerker for å styrke konkurransefordelene

Har utviklet autonom nattevakt for bønder over hele verden

Mugg skader matplanter og reduserer matproduksjonen, og tvinger bøndene til å kaste store deler av avlingene sine og sprøyte åkrene med miljøskadelige kjemikalier. Saga Robotics har utviklet "Thorvald", en mekanisk gårdshjelper som kan jobbe til alle døgnets tider, syv dager i uken. Den øker ikke bare lønnsomheten, men reduserer også behovet for sprøytemidler. «Thorvald» har et betydelig markedspotensial, mener gründerne.

Viktig å beskytte teknologien og produktnavnet

– Fordi vi tilbyr en innovativ og høyteknologisk løsning, samtidig som vi bygger et nytt marked, er det avgjørende å sikre at både varemerket vårt og patentrettighetene våre er i orden. Det sier Pål Johan From, CEO og co-founder i Saga Robotics AS. – Siden tjenestene våre i stor grad er basert på maskinlæring, er rettighetene knyttet til dette, samt sikkerheten rundt dataene, svært viktige. For øyeblikket opererer vi internasjonalt, både i Storbritannia og USA. Vi vil fortsette å skalere og ekspandere i årene som kommer, noe som betyr at våre (patenterte) rettigheter må gjelde i de fleste land.

De har varemerkebeskyttet navnet «Thorvald» for å kunne fortsette å bygge merkevaren sin. Logoen deres er også varemerkebeskyttet. De fikk derimot ikke registrert firmanavnet «Saga Robotics» som varemerke fordi mange selskaper har lignende navn. Dette gjør varemerkebeskyttelsen av «Thorvald» enda viktigere, ettersom de fortsetter å bygge merkevaren rundt beskyttede eiendeler. Uten dette, kunne en konkurrent forsøkt å dra nytte av arbeidet deres og bygge suksess på deres fundament.

– As an innovative, new solution provider with roots in academia, it is crucial for us to find the right course of protecting what we can protect e.g., through patents, and defenses and moat on top of any public domain parts of our service giving us a competitive advantage that can be sustained.

Pål Johan From

Co-Founder & CEO, Saga Robotics

Pål Johan Fromphoto by Kristoffer Skarsgård3_besk279b

Pål Johan From

Co-Founder & CEO, Saga Robotics

IP-strategien vurderes kontinuerlig

Selskapets IP-strategi er en del av deres overordnede strategi. De gjennomfører kontinuerlige vurderinger av design, algoritmer, løsninger og annen IP de utvikler, og ser hvordan dette best kan beskyttes gjennom for eksempel patentering, sikring eller andre tiltak.

Deler av tjenesten deres er utviklet i samarbeid med forskningsinstitusjoner og publisert i vitenskapelige tidsskrifter, og dermed kan de ikke patentere alt. De overvåker imidlertid patentsituasjonen hos lignende aktører i markedet, og vurderer hvordan de bør forholde seg hvis noen påstår at de krenker andres rettigheter.

Har opplevd at konkurrenter etterligner

De har opplevd at enkelte aktører i markedet eksperimenterer med løsninger som ligner på deres, men har ikke opplevd at konkurrenter direkte har kopiert eller krenket løsninger de har – eller kunne ha – patentert. De overvåker nøye aktørene som eksperimenterer med lignende løsninger.

Bruker patentkontor til enkelte oppgaver

Når det gjelder søknadsprosessen, håndterer vi det meste av patentsøknadene selv. Vi benytter oss imidlertid av patentkontorer for flere ting, blant annet patentsøk, innspill til søknaden vår og eventuelle justeringer eller tillegg de måtte foreslå.

Har fått offentlig stipend 

Vi har tidligere mottatt forskningsstipend og lån gjennom Innovasjon Norge, samt kapital fra private investorer. I de senere fasene, hvor vi befinner oss nå, blir immaterielle rettigheter og patenteringsstrategi i enda større grad gransket av private investorer.

Robot on vineyard nigt time
Thorvald gir lysterapi til vinplantene.
Robots in a vineyard
Torvald i sving ute på vinmarken.

Gründernes råd til andre virksomheter 

– Finn den rette balansen mellom å patentere for tidlig og å starte for sent. Hvis du ikke har validert kundebehov, markedsmuligheter og kostnadseffektivitet grundig nok, risikerer du å patentere noe du ikke ender opp med å bruke. Dette vil være et «for tidlig»-scenario, og det kan være krevende for en mindre bedrift med begrensede ressurser, sier From

– På den andre siden, hvis du starter patentprosessen for sent, kan konkurrenter oppdage at løsningen din får fotfeste, lage sin egen versjon eller – i verste fall – patentere den før deg. Selv om du kan hevde «prior art» i en slik situasjon, finnes det useriøse aktører, og en juridisk prosess vil ta unødvendige ressurser. Jo bredere du utformer patentet ditt, desto mindre blir risikoen for at det er «for tidlig», og jo sterkere blir patentet ditt.

– Før du gjør noe offentlig tilgjengelig, vurder alltid om patentering kan være mulig senere – og om du bør vente med å publisere, avslutter From.

Relaterte artikler