Rytmer og rettigheter
Global verdiskaping av norsk musikk

Bli med på et inspirerende arrangement hvor vi utforsker hvordan norsk musikk kan vokse globalt gjennom strategiske investeringer og beskyttelse av immaterielle rettigheter. Vi ser på hvordan musikere, investorer og bransjeaktører kan samarbeide for å ta norsk musikk fra lokale scener til internasjonale hitlister.
24. april feirer vi den internasjonale dagen for immaterielle eiendeler ved å løfte frem verdiskaperne innen musikkfeltet. Norge har gjennom historien produsert verdensledende musikere, fra Edvard Grieg til Alan Walker. Trenden har lenge forblitt den samme for store utøvere: når de blir store nok, selges rettighetene deres ofte til utenlandske selskaper. Også arenaene vi forbinder med musikken, som festivaler, eies ofte av utenlandske selskaper.
Bli med når vi utforsker hvordan norsk musikk kan skape verdier som også gir uttelling her hjemme.
Sentrale tema:
-
Hvordan skaper musikkrettigheter nye verdier?
-
Hvordan kan norske aktører bidra til å skape gode forutsetninger for økt eksport?
-
Hvor er den norske investeringsviljen i kreative næringer?
Med oss får vi bidrag fra mange deler av musikksektoren for å diskutere norsk musikk, rettighetene og hvordan de forvaltes. Vi får bidrag fra
- Magnus Thomassen - Jurist og daglig leder i Mediefondet Zefyr AS
- Audun Molde - Førstelektor og Merittert underviser på Høyskolen Kristiania
- Kai Robøle - Creative Director i peermusic Arctic Rights Norway og grunnlegger av Waterfall Studio AS
- Margit Klingen Daams - Spesialrådgiver kreativ næring i Innovasjon Norge
- Erling Maartmann-Moe - Investor og styreleder i Oiid
- Vegard Waske - Daglig leder i Mandelbaum AS og podcastvert i The Music Manager
- Robin Jenssen - CEO i KREATION Music Rights Europe
Arrangementet finner sted på Youngs i Oslo og sendes digitalt.
For hvem?
Arrangementet er for deg som vil møte ledende eksperter, høre eksempler på hvordan man lykkes med å skape store verdier, bli kjent med investeringsperspektivet og lære mer om hva norsk musikkindustri trenger for å skape enda flere verdier.
Detaljer
Rytmer og Rettigheter
-
Velkommen
Innledning ved Elisabet Mæland Fosse.
Hvorfor vi trenger musikk som næring -
Hvordan skaper rettigheter verdier?
ved Magnus Thomassen
-
Hvor norsk er norsk musikk?
Audun Molde tar oss gjennom forvaltningens historie - hvem har eid den norske musikken gjennom årene?
-
Pause
med enkel servering
-
Er Norge en musikalsk råvarenasjon?
Panelsamtale med manager Kai Robøle, Margit Klingen Daams fra Innovasjon Norge og investor Erling Maartmann-Moe om rammene rundt utøvere, forlag og andre verdiskapere. Burde Norge i større grad etterligne naboene våre - og hvor er investeringsviljen?
-
Podcast: Hvordan musikk skaper verdier
Vegard Waske i samtale med Robin Jenssen om å gjøre musikk til verdiskapende næring
-
Avslutning
ved Elisabet Mæland Fosse
-
Magnus Thomassen
Daglig leder i Mediefondet Zefyr AS
Magnus er utdannet filmprodusent fra Den Norske Filmskolen og har mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Bergen.
Han arbeidet i både film- og musikkbransjen før han ble advokat i 2013 og har bistått klienter i alle deler av kultursektoren med spørsmål knyttet til opphavsrett, varemerkerett og avtaler.
Siden 2019 har han vært daglig leder og internadvokat i Mediefondet Zefyr i Bergen, landets største investeringsfond for film- og dataspill.
Foto: Helge Hansen / Montag AS
-
Audun Molde
Førstelektor ved Høyskolen Kristiania
Audun Molde er musikkviter, førstelektor ved Høyskolen Kristiania og en anerkjent ekspert på musikkbransjen. Han har skrevet flere bøker, blant annet POP. En historie (2018), og har bidratt til offentlige utredninger om norsk musikkøkonomi. I 2018 ble Molde kåret til "Årets formidler" av Høyskolen Kristiania.
Foto: Caroline Roka
-
Kai Robøle
Creative Director i Arctic Rights Management og grunnlegger av Waterfall Studio AS
Kai Robøle er en norsk musikkprodusent og musikkforlegger med over 30 års erfaring fra norsk og internasjonal musikkbransje. Han har jobbet med artister over et vidt spekter som Di Derre, Satyricon, Nils Petter Molvær, S-Club 7 og Kylie Minogue.
I 1998 startet han Waterfall Music Publishing for å utvikle og eksportere norsk talent, med suksessfulle navn som M2M, Babel Fish og Span. Waterfall har også vært sentral i å løfte låtskrivere som Ina Wroldsen og Caroline Ailin.
I 2018 var han med på å grunnlegge peermusic Arctic Rights Norway, hvor han i dag er kreativ leder. ARM representerer både unge talenter og etablerte artister som Madrugada og Dum Dum Boys.
Han har tidligere vært styremedlem i TONO, arbeidet i Tono’s fordelingsutvalg, og vært leder for styret i den lokale musikkforleggerforeningen. I perioden 2015 til 2017 satt han i regjeringens ‘Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring’.
I tillegg har Kai hatt verv i FONO (foreningen for uavhengige plateselskaper), Music Export Norway, og har vært styreleder for by:Larm.
Foto: Sarah W. Sortland
-
Margit Klingen Daams
Spesialrådgiver for Kreativ næring i Innovasjon Norge
Margit er sosialantropolog med spesialisering innen organisasjonskultur og ledelse. De siste 15 årene har kreativ næring vært en rød tråd.
Etter å ha startet to bedrifter og en inkubator for kreativ næring, samt jobbet i Arts & Business Norway, er innovasjon og entreprenørskap nøkkelkompetanser.
I jobben som spesialrådgiver for Kreativ næring i Innovasjon Norge, har hun hatt ansvaret for å etablere, utvikle og gjennomføre tiltakene i oppdraget fra Kultur- og likestillingsdepartementet og etablere et fokus på næringens rolle som driver for bærekraftig vekst og digital innovasjon.
Foto: Tom Hansen
-
Erling Maartmann-Moe
Eier av New Media Science og styreleder i Oiid
Erling har 25 års erfaring fra risikokapital i Norge og Silicon Valley. Han er utdannet cand. real. Fra Universitetet i Oslo, og har IEP fra INSEAD i Paris.
Han var med på å starte Alliance Venture i 2001. Han har jobbet med investeringer innen software, e-handel og kreative næringer.
Innen musikk var han ansvarlig for Alliance Venture sin investering i Artspages som ble fusjonert med Phonofile og senere solgt til The Orchard/SONY. Han investerte i Voisey som ble solgt til Snap. Han er nå styreleder i Oiid som utvikler superfan apps for musikere. -
Robin Jenssen
CEO (Head of Europe) i KREATION Music Rights Europe
Som leder for Dsign Music siden oppstarten i 2004 og som sjef for EKKO Music Rights Europe fra 2016 til juni 2023, har Jenssen markert seg som en pionér innen K-pop. Hans innflytelse og strategiske lederskap har vært avgjørende noen av de mest ikoniske og kommersielt suksessrike hitene i K-pop-historien. Under hans ledelse har nærmere 700 låter blitt plassert i det asiatiske musikkmarkedet, noe som har resultert i mer enn 350 førsteplasser på ulike Billboard-lister, over 15 milliarder strømminger og 200 millioner solgte fysiske enheter, samt to Grammy-nominasjoner.
Som grunnlegger av flere musikkteknologiske selskaper har Jenssen vist en urokkelig forpliktelse til å videreutvikle underholdningsbransjen. Hans visjon om å skape et bærekraftig forretningsøkosystem med automatiserte arbeidsflyter har ført til utviklingen av revolusjonerende løsninger for musikkindustrien, hvor avanserte teknologier som AI-motorer, grafdatabaser og blokkjedeteknologi blir utnyttet.
-
Vegard Waske
Daglig leder i Mandelbaum AS
Wegard Waske er en erfaren musikkmanager, kjent for å representere en rekke suksessrike artister og produsenter som f.eks Cashmere Cat, Bendik Giske, Digitalism, Fraxille og Tolou.
Waske har en allsidig musikkbakgrunn fra å være turnerende hardcore-musikant på 90-tallet og musikkjournalist, til å jobbe i by:Larm i nesten 15 år og booke Slottsfjell Festivalen.
Waske har vært involvert i mange internasjonale musikkprosjekter, og hans nettverk strekker seg over hele verden. Hans lidenskap for musikk og dedikasjon til sine klienter har gjort ham til en ettertraktet manager i musikkindustrien.
-
Elisabet Mæland Fosse
Avdelingsdirektør Marked og kommunikasjon i Patentstyret
Elisabet er lidenskapelig opptatt av innovasjon og næringsutvikling, og har lang erfaring som moderator på konferanser, i tillegg til å være en ettertraktet foredragsholder og kursholder.
Hun har over 25 år med ledererfaring og før hun kom til Patentstyret var hun daglig leder/entreprenør i en teknologistartup og fikk i den rollen god kjennskap til betydningen av IP, innovasjonsøkosystemet og virkemiddelapparatet. Det vekket interessen for Patenstyrets viktige samfunnsoppdrag.
Foto: Ilja C. Hendel