En statusoppdatering på rettighetsområdet

Vi er inne i årets 9. måned, og har sett på hvor mange som har søkt om rettigheter per august i år.

Design

Hittil i år har Patentstyret mottatt ca. 90 designsøknader fra norsk næringsliv. Det er så langt en nedgang på ca. 30 % sammenlignet med i fjor, hvor vi samme periode mottok ca. 130 søknader. På design er det små tall og vanlig med relativt store variasjoner fra år til år. Likevel ser vi en fallende trend i bruken av designregistrering hos norsk næringsliv. Tabellen nedenfor viser utviklingen siste ti år. Med regjeringens satsing på "Norge eksporterer" og utvalgte næringer som design- og livsstilindustrien, har Patentstyret og IP-bransjen en viktig rolle i å styrke næringslivets IP-kompetanse i tiden fremover, ikke minst på designområdet.

Varemerke

På varemerkeområdet er antallet søknader fra norsk næringsliv noe lavere enn samme periode i fjor (-5 %). Hvis vi ser på tall de siste ti årene, er det også her et potensial for økt bruk av varemerkeregistrering. Inngangen av varemerker fra utenlandske søkere via Madridprotokollen har også falt så langt i år, med nesten 20 %. I årsrapporten for 2023 forklarte vi fjorårets fall med økt usikkerhet i næringslivet på grunn av pandemien, krig i Ukraina, økte renter og inflasjon. Denne trenden ser altså ut til å fortsette.

Patent

På patentområdet har vi så langt i år mottatt ca. 7 % færre søknader fra norske søkere (479), sammenlignet med samme periode i fjor (516). Søknader via PCT har falt tilsvarende. 

Søylediagram som viser søknader om patent, varemerke og design til Patentstyret i 2015-2024 og hittil i 2024
Søknader om patent, varemerke- og designregistrering til Patentstyret 2015-2024

Relaterte artikler