Hvilke KI-verktøy bruker Patentstyret i saksbehandlingen?

Kunstig intelligens har gjort sitt inntog i de fleste bransjer, også på IP-feltet. Patentstyret har tatt i bruk en rekke KI-baserte verktøy for å effektivisere saksbehandlingen.

Patent

Vi bruker svært ofte maskinoversettelser mellom ulike språk, i form av  Google og EPOs språkmodeller som er kalibrerte på patent-tekster.

Vi bruker så godt som alltid avanserte tekst-søk i patentlitteratur og annen litteratur via Anserabased Seach (AbS). Det er det nye søkeverktøyet som EPO har utviklet for europeiske patentmyndigheter. AbS bruker KI i maskinoversettelse for bygging av indekser, men den typen søk som AbS har, kan metodisk strengt tatt ikke regnes som KI-teknologi. Men vi nevner det siden det er ganske mye som går inn under KI-paraplyen.

Det er opprettet en arbeidsgruppe for å prøve ut Generativ KI i AbS, og vi følger denne. Vi er  usikker på om AbS også har "KI-baserte" søk i figurer. Slike algoritmer fins, og de var i hvert fall omtalt tidlig i utviklingen av AbS.

Vi bruker PatSeer til en del søk, de har moderne semantiske søk bygd inn. Det pleier man regne som KI-teknologi. PatSeer har også kvalitative anslag på kvalitet en av patenter når det gjelder ulike aspekter. Der ligger nok også oppkalibrerte "stordata"-modeller i bunnen.

Vi bruker så langt ikke noe (generativ) KI til å skrive rapporter og uttalelser, og vi er nok litt skeptiske til det. Men vi har et lite prosjekt internt der vi går gjennom egne arbeidsoppgaver og skal prøve KI på et par av dem.

Varemerker 

Vi har KI-basert figursøk. Vi har sammen med andre land som benytter Acsepto til gransking, samlet alles figurer til én stor samling som vi har sendt til leverandøren. De har kalibrerte opp en modul for bildegjenkjenning som gjør at vi raskere og mer presist kan søke etter figurer som ligner foreliggende søknad. Dette søket er også tilgjengelig på vårt offentlige søk search.patentstyret.no.

Hva gjør vi i nær fremtid?

Vi har tilgang til EUIPOs bildesøk både for varemerke og design via vårt medlemskap i TMView og Designview. Vi har ikke hatt nødvendige ressurser til å ta dette i bruk internt ennå, men vi har løpende dialog med EUIPO. I tillegg har vi startet et prosjekt for å ta i bruk generativ KI internt, først for å lære det og for å lage en sikker infrastruktur. Deretter vil vi prøve det ut internt både til saksbehandling av søknader og andre aktiviteter, og eksternt til for eksempel søk på nettsted, i lovverk, rutiner, eller i bistand til utfylling av skjema.

Det svenske patentverket bruker verktøyet IP-Rally, og vi har forstått at det fungerer godt for søk. Vi har fordelt arbeidet internasjonalt slik at vi er blant de første til å kjøre i gang AbS. Vi vil lære av andres erfaringer med IP-Rally etter at våre saksbehandlere har lært AbS.

Vi vet at flere myndigheter med hell bruker KI til funksjoner som klassifisering, og vi har fått det tilbudt av WIPO og EPO. Dette kunne spart oss for noen få minutter per sak, men vi mener det er ikke verdt kostnadene med å programmere inn en slik KI-modell i saksbehandlingssystemet vår. Den ville nok ikke fungert så godt på de norsk-språklige søknadene.

Relaterte artikler