Spørsmål og svar om patent

Her finner du svar på spørsmål om patent.

Patent - oppfinnelser

For at en oppfinnelse skal være patenterbar, må den være en praktisk løsning på et problem, der løsningen har teknisk karakter, teknisk effekt og er reproduserbar

En oppfinnelse er patenterbar hvis alle vilkårene for å kunngjøre patent er oppfylt.

For å finne ut om vilkårene for patentering er til stede, gjennomfører Patentstyret en patenterbarhetsvurdering.

Oppfinnerisk innsats, når vi snakker om patent, er omfattende utprøving og modifisering av kjent teknikk.

For å få patent på en oppfinnelse, må den skille seg vesentlig fra tidligere kjent teknikk på området.

En gjennomsnittlig fagperson på området må ikke finne den patentsøkte løsningen nærliggende i forhold til allerede kjent teknikk.

Fagperson er et uttrykk vi bruker i forbindelse med patent. Fagperson er en teknisk kyndig person som er en gjennomsnittlig utøver (han eller hun har den alminnelige kompetansen som kan forventes) på det gjeldende fagfeltet.

Sitering er en referanse til andre patentsøknader, patenter, tidsskrifter eller annen litteratur. Disse viser til liknende teknikk som allerede eksisterer.

Slike publikasjoner kan være til hinder for å få patent. De kan likevel også trekkes fram som en beskrivelse av statusen til teknikken, selv om den nærliggende kjente teknikken er relativt fjern fra søknaden.

Overvåking
Siteringer kan også overvåkes hvis du har et patent. På den måten får man beskjed når noen prøver å patentere teknikk som ligner på din egen.

Du kan søke etter patenter som er gyldige i Norge i databasen vår.

En "førstesøknad" er den første søknaden som omhandler oppfinnelsen. Søker kan være fra Norge eller utlandet.

"Andre søknader" er søknader som har vært behandlet tidligere, enten i Norge eller i utlandet. De aller fleste av disse søknadene har prioritet fra en tidligere søknad.

Du finner alle søknader innlevert til Patentstyret i patentregisteret vårt.

Det er vanlig å definere en patentfamilie som en samling søknader og patenter som gjelder den samme oppfinnelsen verden over.

Dette betyr at en patentfamilie omfatter alle dokumenter (patentsøknader og patenter) som har nøyaktig samme prioritet, inkludert den opprinnelige prioritetsdannende søknaden og alle etterfølgende søknader verden over.

Prioritet er da knyttet til den søknaden som først omtaler oppfinnelsen (førstesøknaden), og sikrer at etterfølgende søknader med samme prioritet får vern tilbake til søknadsdatoen for førstesøknaden.

Ved flere prioriteringer i samme søknad vil familien omfatte dokumenter med nøyaktig den samme kombinasjonen av prioriteringer.

En IP-rådgiver / patentfullmektig er en som har fått rett til å handle på vegne av andre.

Patentstyret krever ikke at du utnevner en fullmektig. Vi sender all korrespondanse til deg som søker eller innehaver hvis du ikke har utnevnt en fullmektig i saken. Det kan likevel oppstå situasjoner der en fullmektig er ønskelig eller nødvendig.

Søke om patent - Norge

Vi anbefaler at du leverer søknaden din via søknadsveiviseren vår, men det er også mulig å søke via Altinn. Hvis du bruker Altinn, må du passe på å velge riktig rolle øverst til høyre på siden før du begynner på søknaden.

Du kan få enklere hjelp av oss, for eksempel informasjon om hvilke opplysninger du må ha med i søknaden. Vi kan ikke hjelpe deg med å skrive søknaden.

Du finner tilbake til søknader som er påbegynt eller levert ved å logge deg inn på din side i Altinn.

Et patentkrav er en bestemt opplysning om hva som blir søkt vernet ved en patentsøknad eller et patent.

Flere patentkrav i samme søknad blir omtalt som et kravsett.

En kort oppsummering av de viktigste trekkene ved oppfinnelsen. Blir publisert i patentregisteret vårt når søknaden er allment tilgjengelig.

Når du leverer inn en søknad, må du betale et søknadsgebyr. Søknadsgebyret dekker vår behandling av søknaden, og blir ikke refundert selv om søknaden avslås eller trekkes tilbake.

Betalingsløsningen leveres av NETS via Altinn. Hvis du ikke får betalt, kan det hende at det er problemer hos en av disse leverandørene.

Hvis du ønsker å få faktura, i stedet for å betale søknadsgebyret samtidig som du leverer inn søknaden din, må du bruke søknadsskjemaene våre i Altinn.

Løpedagen er innleveringsdagen for søknaden, eller den dagen søknaden ble innlevert til internasjonal myndighet ( PCT ).

Levetiden til patentet, inntil 20 år, starter fra løpedagen.

Du kan søke opp saken din i registeret vårt. Skriv søknadsnummeret ditt i søkefeltet og velg Varemerke, Patent eller Design. Trykk på søknadsnummeret ditt i trefflisten og finn status for søknaden din under Nøkkelinformasjon.

Du kan forvente svar på varemerkesøknaden din innen 3 uker. Svartiden forlenges til inntil 5 måneder, hvis du velger faktura som betalingsmetode for søknadsgebyret og/eller leverer en søknad med egne forslag til produkter, altså produkter som ikke finnes i produktvelgeren vår.

Du kan forvente første svar med vurdering av patentsøknaden din innen 6-8 måneder. Hvis patentsøknaden din er den første søknaden du leverer inn for en bestemt oppfinnelse, kan du be om akselerert behandling. Svartiden forkortes til innen 3-8 måneder.

Du kan forvente svar på designsøknaden din innen 3 måneder.

Når vi realitetsbehandler en søknad, vurderer vi om den oppfyller alle de lovmessige kravene for at vi kan registrere et varemerke eller et design, eller kunngjøre et patent.

En varemerkesøknad må blant annet inneholde en liste over alle produktene (varene eller tjenestene) du vil ha varemerket registrert for, mens beskrivelsen i en patentsøknad skal være så tydelig at en fagperson skal kunne utføre oppfinnelsen på grunnlag av denne. I en designsøknad må du sende inn gode og tydelige bilder av designet. Loven setter flere slike krav som en søknad må oppfylle.

Etter at vi har vurdert søknaden, sender vi et brev med en realitetsvurdering til søkeren. Dette er en vurdering og ikke en endelig avgjørelse. Det kan være flere realitetsvurderinger i en sak.

Etter at vi har vurdert søknaden, sender vi et brev med en realitetsuttalelse til søkeren. Dette er en vurdering og ikke en endelig avgjørelse. Det kan være flere realitetsuttalelser i en sak.

Vi klassifiserer alle patentsøknader som kommer inn til Patentstyret etter klassifikasjonssystemet International Patent Classification (IPC).

Formålet med klassifiseringen er å ha en ordning av patentskrifter slik at det skal være mulig å finne frem all nyttig informasjon som har betydning for granskingen.

Granskning eller nyhetsgranskning blir brukt innen patent. Det er et grundig og altomfattende søk av høy kvalitet, som tar sikte på å avdekke alt relevant materiale tilgjengelig før søknaden ble levert.

Granskningen skal være så fullstendig som mulig for å avdekke relevant kjent teknikk, slik at resultatet gir et tilstrekkelig grunnlag for å vurdere om oppfinnelsen kan patenteres.

Nærliggende teknologi som er beskrevet i andre patentsøknader, patenter, tidsskrifter eller annen litteratur (gjelder hele verden) og som blir trukket frem som del av saksbehandlingen.

Et motbevis blir brukt i vurderingen av om en søknad tilfredsstiller kravene for å få patent. Uttrykket "oppførte publikasjoner" blir brukt på samme måte som "motbevis".

Når en patentsøknad blir godkjent, blir patentet kunngjort.

Vi publiserer kunngjorte patenter i Norsk patenttidende.

Supplementary Protection Certificate ( SPC ) er et sertifikat som bare gjelder for legemidler og plantefarmasøytiske produkter.

Det kan innvilges inntil fem år ekstra patentvern – utover 20 år som er normalt.

Søknaden kan trekkes tilbake av søkeren eller søkerens fullmektig hvis man ønsker det.

Søknaden kan ikke gjenopptas etterpå.

Hvis søknaden din er henlagt, kan vi ta opp behandlingen av den igjen hvis du retter mangelen som førte til henleggelsen. Du må også betale en avgift for gjenopptakelse.

Fristen for å levere krav om fortsatt behandling er to måneder. Fristen regnes fra utløpet av den fristen som førte til at søknaden ble henlagt.

Hvis en henlagt søknad ikke blir gjenopptatt innen fristen for dette, blir søknaden endelig henlagt. Det er da ikke lenger mulig å gjenoppta søknaden.

Søke om patent - flere land

Nei, verdenspatent finnes ikke. Det finnes ingen myndighet som kan gi et patent som dekker hele verden.

Et patent i Norge gir kun enerett i Norge.

Hvis du ønsker patent i flere land, kan du søke i hvert enkelt land, regionalt ved European Patent Office ( EPO ), eller gjennom den internasjonale patentsøknadsordningen PCT.

Nordisk Patentinstitutt ( NPI ) er et samarbeid mellom patentstyresmaktene i Danmark, Norge og Island. Hovedoppgaven til instituttet er å levere ulike typer tjenester innen patentområdet til andre patentstyresmakter og til private kunder.

Nordisk Patentinstitutt har status som PCT-styresmakt, dvs. internasjonal styresmakt for nyhetsgranskning og forberedende patenterbarhetsvurdering i samsvar med patentsamarbeidskonvensjonen (PCT).

Nordisk Patentinstitutt har en direktør og en visedirektør som rapporterer til et styre som består av direktørene i patentstyresmaktene i Danmark, Island og Norge.

Stortinget vedtok opprettelsen av Nordisk Patentinstitutt (Nordic Patent Institute) fra 1. januar 2008.

EPO er en forkortelse for European Patent Office (Det europeiske patentverket).

The European Patent Office tar imot, behandler og avgjør europeiske patentsøknader på grunnlag av regler gitt i den europeiske patentkonvensjonen (EPC).

EPC er en forkortelse for European Patent Convention (Den europeiske patentkonvensjonen).

The European Patent Office (EPO) tar imot, behandler og avgjør europeiske patentsøknader på grunnlag av regler gitt i den europeiske patentkonvensjonen (EPC).


 

Verdensorganisasjonen for immaterialrett (World Intellectual Property Organization, WIPO ) er en av FNs spesialorganisasjoner.

WIPO har som hovedoppgave å fremme utviklingen av immaterielle rettigheter globalt og er den sentrale internasjonale organisasjonen på dette området.

WIPO har 188 medlemsland og har hovedkontor i Genève, Sveits.

PCT er en verdensomfattende konvensjon om patentsamarbeid som gjør det enklere å søke patent i andre land. De fleste industriland er med på ordningen, som er en patentsøknadsprosedyre.

Fornye patent

Patentregistreringen din gjelder i inntil 20 år fra den dagen du leverte inn søknaden, så lenge du betaler årsavgifter.

Designregistreringen din gjelder i fem år fra den dagen du leverte inn søknaden. Du kan fornye registreringen din i fire femårsperioder til, til maksimalt 25 år.

Varemerkeregistreringen din gjelder i 10 år fra den dagen du leverte inn søknaden. Deretter må du betale en fornyelsesavgift hvert 10. år for å opprettholde registreringen din.

Du må betale årsavgifter for å opprettholde patentsøknaden/patentet.

Du må betale årsavgifter hvert år. De forfaller forskuddsvis, første gang to år etter innlevering av søknaden. Det betyr at første forfall er ved inngangen til det tredje avgiftsåret. Årsavgiftene for første og andre avgiftsår betales samtidig med avgiften for det tredje avgiftsåret. Avgiftsåret regnes fra den måneden søknaden blir levert til Patentstyret, og forfall settes til siste dag i denne måneden.

Det er frivillig å fornye rettigheten din. Vi sender derfor ikke ut faktura for årsavgift for patent, eller fornyelsesavgift for design og varemerke. Du får bare et brev med varsel ca. to måneder før betalingsfristen for patenter og design, og seks måneder før betalingsfristen for varemerker. Slik betaler du:

Det finnes useriøse aktører som sender faktura for årsavgift/fornyelsesavgift. De finner informasjon om virksomheten din i offentlige databaser. Du bør ikke betale fakturaer fra ukjente virksomheter.

Klagemuligheter

Innvendinger mot en søknad om varemerke, patent eller design før den eventuelt blir registrert som varemerke/design eller meddelt til patent.

En protest kan sendes inn når som helst før søknaden registreres/meddeles. Etter registrering av varemerke/design eller meddelelse av patent brukes betegnelsen innsigelse eller administrativ overprøving.

Les mer om muligheten for å levere inn en protest mot en søknad om varemerke, patent eller design.

En innvender er den juridiske personen som har kommet med en protest under søknadsbehandlingen.

Alle som mener at et patent er gitt på feilaktig grunnlag, kan sende inn en skriftlig innsigelse til Patentstyret.

Fristen for å sende inn innsigelse er ni (9) måneder fra den dagen patentet ble meddelt. Ved å levere en innsigelse, angriper man patentets gyldighet eller patenthaverens rett til oppfinnelsen.

Innsigelsen skal være begrunnet, og begrunnelsen bør være støttet av for eksempel publikasjoner. Vi behandler innsigelser i vår fagavdeling.

Den juridiske personen som har fremmet en innsigelse etter at et varemerke er registrert eller et patent er meddelt.

Ordningen er innført som et raskt, enkelt og billig alternativ til søksmål om ugyldighet ved domstolene.

Alle med rettslig interesse kan fremme krav om administrativ overprøving. Ordningen kan brukes innenfor alle tre områder: patent, varemerke og design, samt foretaksnavn.

Den juridiske personen som krever administrativ overprøving.

Et kunngjort patent kan begrenses av innehaveren etter utgangen av innsigelsestiden.

Begrensningen blir gjennomført av Patentstyret med virkning for resten av gyldighetstiden til patentet.

Administrativ patentbegrensning er et billig og enkelt alternativ til en domstolsbehandling.

Du kan klage på en avgjørelse ved å sende oss en skriftlig melding. Bruk gjerne skjemaet du finner i Altinn. Du må oppgi saksnummeret, begrunnelsen for klagen og eventuelt legge ved dokumentasjon som kan støtte klagen din.

Klagenemnda for industrielle rettigheter ( KFIR ) er et uavhengig, domstolslignende organ som ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.

Klagenemnda behandler klager på Patentstyrets avgjørelser innenfor patent, varemerke og design. Den behandler også klager som gjelder foretaksnavn, edelmetalloven og forskrift om registrering av ansvarsmerke.

Du skal rette klager over Patentstyrets vedtak til Patentstyret, men Klagenemnda overtar all saksbehandling.

I tillegg behandler og avgjør Klagenemnda klager over enkelte av de avgjørelsene Plantesortnemnda treffer i henhold til lov om planteforedlerrett.